Sastojci 4 osobe
300 g mekog brašna
1 dl mlijeka
80 ml jogurta
30 ml ulja
1/2 kocke svjezeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
1 najmanja kašičica sode bikarbone
jaje
mlijeka i ulja za premazati pecivo
susam
5 lukovinom obojenih jaja
Priprema
- 1.Mlijeko ugrijati, dodati kvasac i šećer i jednu kašičicu brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac podigne. U šerpici sastaviti jogurt, jaje i ulje i malo umlačiti. Prosijati brašno, dodati so i sodu bikarbonu, kvasac i jogurt te umijesiti srednje meko tijesto. Prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči (oko pola sata)
- 2.Nadošlo tijesto istresti na brašnjavu površinu, premijesiti i razviti u elipsast oblik. Na tijestu oštrim nožem napraviti deset rezova, ali ne do kraja.
- 3.Prstom uhvatiti donji zarez, malo ga povuci i usukati udesno da se dobije oblik broja 8. Podignuti galijevom rukom, a desnom povuci drugi zarez i provuci kroz omčicu prvog zareza.
- 4.Tako nastavite do kraja formirajuci pletenicu,a poslednju omčicu podvuci ispod. Pletenicu staviti na pleh obložen pek papirom i poredati jaja. Premazati mješavinom mlijeka i ulja i posuti susamom. Ostaviti desetak minuta da odmori, dok se ugrije rerna. Peci na 180 'C 30 min da dobije finu boju.
- 5.Pečenu pletenicu staviti na salvetu da se prohladi, a jaja premazati vaticom namočenom u malo ulja tek da dobiju sjaj.
Posluživanje
Služiti toplu uz fine Vaskršnje delicije.
coolinarika.com
Постави коментар