Vaskršnja pletenica




Sastojci  4 osobe
300 g mekog brašna
1 dl mlijeka
80 ml jogurta
30 ml ulja
1/2 kocke svjezeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
1 najmanja kašičica sode bikarbone
jaje
mlijeka i ulja za premazati pecivo
susam
5 lukovinom obojenih jaja


Priprema

  1. 1.
    Mlijeko ugrijati, dodati kvasac i šećer i jednu kašičicu brašna.  Ostaviti na toplom da se kvasac podigne. U šerpici sastaviti jogurt, jaje i ulje i malo umlačiti. Prosijati brašno, dodati so i sodu bikarbonu, kvasac i jogurt te umijesiti srednje meko tijesto. Prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči (oko pola sata)
  2. 2.
    Nadošlo tijesto istresti na brašnjavu površinu, premijesiti  i razviti u elipsast oblik. Na tijestu oštrim nožem napraviti deset rezova, ali ne do kraja.
  3. 3.
    Prstom uhvatiti donji zarez, malo ga povuci i usukati udesno da se dobije oblik broja 8. Podignuti galijevom rukom, a desnom povuci drugi zarez i provuci kroz omčicu prvog zareza. 
  4. 4.
    Tako nastavite do kraja formirajuci pletenicu,a poslednju omčicu podvuci ispod. Pletenicu staviti na pleh obložen pek papirom i poredati jaja. Premazati mješavinom mlijeka i ulja i posuti susamom.  Ostaviti desetak minuta da odmori, dok se ugrije rerna. Peci na 180 'C  30 min da dobije finu boju.
  5. 5.
    Pečenu pletenicu staviti na salvetu da se prohladi,  a jaja premazati vaticom namočenom u malo ulja tek da dobiju sjaj.

Posluživanje

Služiti toplu uz fine Vaskršnje delicije.

coolinarika.com

Постави коментар