ČORBA MOG DJETINSTVA…ONAKO ME UČILA MOJA MAMA I DANAS KORISTIM OVAJ RECEPT






1 kg krompira
300 g mljevenog mesa
250 g graška
2 veće mrkve
1 mala glavica crvenog luka
1 češanj bijelog luka



aleva paprika
Vegeta
biber
so
ulje
HLADNA ZAPRŠKA:
1 uvršata kašika brašna
1 čajna kašika paradajz sosa
4 supene kašike vode

Priprema
1.
U veliku šerpu nasuti ulje i dobro ga zagrijati.
2.
Na vruće ulje istresti sitno rezani luk i mrkvu sječenu na kolutove.
3.
Kad luk požuti, dodati mljeveno meso, te ga miješati i gnječiti drvenom kašikom dok se ne razdvoji u sitne komadiće.
4.
Dodati so, biber, Vegetu i alevu papriku, pa dosuti malo vode i promiješati.
5.
Meso dinstati dok gulite krompir.
6.
Oguljen krompir prerezati na četvrtine i dodati ga mesu.



7.
Dodati i grašak, pa nasuti litar vruće vode.
8.
Probati čorbu – po potrebi dodatno začiniti.
9.
Poklopiti i ostaviti da kuha 20 minuta.
10.
Zatim spremiti zapršku. U čaši dobro umutiti brašno i paradajz sos s vodom.
11.
Dodati zapršku i dobro promiješati.
12.
Kuhati, miješajući, još 10 minuta.
Posluživanje
Najbolje poslužiti uz zelenu salatu ili rendani kupus.

Постави коментар