
Sastojci
500 grama tanjih kora za pitu (18 listova)
200 gr blanširane koprive (sirove oko 180 gr)
400 gr kisele pavlake (moja je 12% m.m.)
3 jajeta
po ukusu soli
po potrebi ulje
za premazivanje:
100 gr kisele pavlake
malo ulja
Priprema
1.
Koprivu dobro oprati iz više voda i blanširati je par minuta u kipućoj vodi. Omekšalu prebaciti u cediljku da se dobro ocedi. Prohlađenu koprivu sitno iseckati i ubaciti u dublji sud. Dodati pavlaku i jaja, posoliti po ukusu i sve dobro izmešati.
Dno okrugle tepsije prečnika 28 cm pokriti papirom za pečenje i poprskati uljem.
2.
Koru staviti na radnu površinu, na polovinu staviti drugu da prelazi preko prve, treću na polovinu druge i još jednu preko treće (slikala sam kuhinjske ubruse umesto kora, jer se tako bolje vidi preklapanje).
Krajeve prve i četvrte kore presaviti do ivice susedne kore tako da ne bude jedan sloj, već da po celoj dužini poređanih kora budu dva sloja. Poprskati sve uljem.
Preko staviti još dve kore jednu pored druge i premazati ih nadevom. (Ukupno se za jednu rolnu upotrebi 6 tankih kora).
3.
Umotati spojene kore po širini u rolnu i pažljivo smotati u puž, pa ga staviti na sredinu tepsije. Ponoviti isto slaganje i filovanje sa ostatkom kora i nadeva i uviti ih kružno oko puža sve dok se tepsija ne napuni. Umesto preklapanja kora, možete filovati jednu po jednu i motati u puž ili potkovicu..
4.
Premazati pitu umućenom pavlakom, poprskati uljem i peći 45 minuta na 200°C dok se ne ispeče i lepo porumeni. Po potrebi pokriti alu-folijom, da ne pregori.
5.
Gotovu pitu malo prohladiti, pa je seći na parčad i poslužiti. Dobra je i topla i hladna. Zgodna je za bilo koji obrok - uz jogurt ili kefir ujutru, ili ajvar, paradajz i (naravno) pivo, preko dana i uveče :)
6.
Umesto pavlake može sir, preporučujem neki blažeg ukusa da ne maskira osvežavajući miris koprive. Mi volimo jače pečeno, pa pita na slici izgleda kao da je na granici zagorelosti, ali nije, samo je gornja kora reš pečena i hrskava..
www.coolinarika.com
Постави коментар