MESNI ROLAT VRIJEDAN SVAKOG TRUDA




Sastojci
1 kg mljevene govedine ili junetine
450 g mljevene janjetine
3 stabljike celera
3 mrkve
1 veca glavica luka
1.5 solja persuna
1 zelena paprika
2 male kasike soli
1.5 mala kasika vegete
1 mala kasika crvene paprike



1 mala kasika bijelog luka u prahu
1 mala kasika suhog bosiljka
1kasika suhog vlasca
1/2 male kasike muskatnog orascica
1/2 male kasike bibera
1/4 male kasike tucane ljute paprike
1 kriska kruha prethodno natopljenog u vodi
1/2 solje sitnijeg burgula
2 jajeta
5-6 kasika ulja

Priprema
1.
Sitno samljeti luk,mrkvu,persun,papriku i celer.
Staviti u jednu zdjelu i ocijediti rukama od viska tecnosti.
2.
U zdjelu staviti meso,ocijedjen kruh,bulgur,povrce i zacine i sve lagano pomijesati.Na kraju dodati jaja i pomijesati da se dobro sjedini.
3.
Tepsiju u kojoj cete peci rolat , premazati uljem i obilato posuti krusnim mrvicama.



Pripremljenu smjesu istresti u tepsiju i mokrim rukama oblikovati rolat.Premazati sa uljem i staviti peci na 190 stepeni pokriveno 40 minuta.
4.
Nakon 40 minuta otkriti rolat ,smanjiti temperaturu na 175 stepeni i peci jos sat i dvadeset miuta.
5.
Gotov rolat pokriti folijom i ostaviti da se prohladi tridesetak minuta prije rezanja i sluzenja.
www.coolinarika.com

Постави коментар