Pastirska sarma – zimski klasik u novom ruhu



POTREBNO:


500 g ribanog kiselog kupusa
600 g miješanog mljevenog mesa
1 manji luk
100 g riže
1 luk
1 češanj češnjaka
žličica soli
pola žličice papra
žličica biljnog začina
1 kg krumpira
2 žlice kiselog vrhnja
3 jaja

PRIPREMA:


Krumpir skuhati, protisnuti i napraviti pire. Dodati kiselo vrhnje, prstohvat češnjaka i soli, 2 žumanjca, a potom umiješati posebno tučeni snijeg od dva bjelanjka.
Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk, dodati odmah potom i mljeveno meso pa pržiti nekoliko minuta dok ne posvjetli. (10-15 minuta)
Kiseli kupus kratko isprati u vodi kako ne bi bio prekiseo. Rižu kratko prokuhati.
Pirjano meso pomiješati sa polukuhanom rižom, dodati sitno sjeckan luk i češnjak, začine pa dobro promiješati.
U posudu za složence (glinenu, vatrostalnu…) premazanu maslacom složiti narezani kiseli kupus, preliti ga sa 150 ml vode. Složiti preko kupusa smjesu od mesa i riže, poravnati žlicom. Preko mesa rasporediti pripremljeni krumpir pire, žlicom ga ukrasiti po površini.
Sve skupa peći u pećnici na 175 stupnjeva 45 minuta.
Pečeni složenac poslužiti u posudi u kojoj se pekao.

 Dobar tek!


Izvor: recipeci.com

Постави коментар