PITA (JUFKA ) KORAK PO KORAK (OVAJ PUT KROMPIRACA)




Sastojci
SASTOJCI(ZA 2 JUFKE):
500 gr brasna(mekog i sto bjeljeg)
1 kasicica soli

 
1 soljica za kafu(fildzan) ulja
oko 3 dl vode SOBNE TEMPERATURE
PUNJENJE ZA KROMPIRACU:
1 kg krompira(ociscenog i isjeckanog)
2 vece glavice luka
Biber ,so ,ulje,maslac, 1 kasika “Vegete natur”

Priprema
1.
NAPOMENA:brasno treba da je sto bjelje,jer je u njegovom sastavu vise skroba koji bolje “povezuje”
Vodu,ulje i sol staviti u zgodnu dublju posudu pa polako dodavati brasno(NE sve brasno odjednom).
2.
Mijesati drvenom  kasikom do konzistencije tijesta kao na slici.

3.
Zatim kratko,lagano premijesiti rukama (radi provjere da li treba jos brasna)Ako se tijesto jos lijepi za ruke dodati polako ostatak brasna,premijesiti ponovo.”pokupiti”ostatke brasna sa zidova posude i umijesiti u jufku.
4.

 
Zatim tijesto dobro izraditi mikserom spiralnim nastavcima za tijesto,dodati  na zidove posude kap dvije ulja da se tijesto lakse odvoji od posude
5.
Premijesiti  nekoliko puta i formirati kuglu koja bi trebala biti elasticna kao resica od uha(kao sto se vidi na slici)
Podijeliti  tijesto u  dvije kugle(jufke) pa ih ostaviti desetak minuta da miruju
6.
Zatim premijesiti(jufke ce postati jako glatke)svaku preci nauljenim rukama i zamotati u plasticnu foliju.
Ostaviti da odmara najmanje pola sata i vise(oko sat vremena)
NAPOMENA:Jufke ne drzite na previse hladnom mjestu,barem ne zimi,jer se moze desiti da imate problema pri razvlacenju,ako su bas hladne kratko ih drzite u mlakoj rerni da se samo malo ugriju bice lakse raditi tijesto.A ponekad i brasno zna”zakazati”.Nemojte se obeshrabrit
7.
U medjuvremenu pripremiti nadjev:
Isjeckati  sitno luk i krompir(ja ovo odradim u blenderu,jer volim nejednake komadice krompira)+ biber+so+Vegetu natur+malo vise od pola case ulja.Sve dobro izmijesati.
8.
Jufku mozemo razvlaciti na vise nacina,ja najcesce radim sa oklagijom na brasnu ,a moguce je da je lakse razvlacenje masne jufke rukama.Ovako:
1)  Na cistom stolnjaku( obicno imam par takvih koje koristim iskljucivo za pitu) prosijati malo brasna pa poloziti  jufku,i po njoj posuti malo brasna
9.
pa uz pomoc oklagije rasukati u obliku veceg kruga .
Istanjiti krajeve oklagijom,pa  nastaviti  razvijati koru koristeci uvijek,ako je potrebno, malo brasna(ako se tijesto lijepi,pogotovo na krajevima
10.
Malo se “igrati”sa tijestom uvijati na oklagiju,malo podici pa povuci lagano da se istanjuje sredina-odrolati..
Tako polako sa svih strana
Staviti oklagiju na sredinu jufke ,prebaciti polovinu jufke preko oklagije ,podici  i zavrtiti cijelu jufku oko oklagije,siriti je prema krajevima oklagije,prstima povlaciti krajeve, pa ponovo poloziti pazljivo na stolnjak
I dalje rastezati “navijajuci” po malo jufke na oklagiju ili rastezuci rukama....Pogledati po neki video kako se to radi....
ILI
2) prvobitno razvijenu jufku  u formi velikog kruga namazati uljem,ostaviti  10-15 minuta pa razvlaciti pazljivo rukam
11.
Svaka pojedinacna jufka po ovom receptu je idealna za razvlacenje na stolu dimenzija 140cmX80 c
12.
Ako je jufka negdje pukla uzeti makaze(kuhinjske)odsijeci  neki”periferni dio”(kod mene je to obicno dio na kracem dijelu koji prelazi ivicu stola,pa “pokrpiti rupu”
13.
Jufku  ostaviti da se malo prosusi(narocito ako je vani vlazno vrijeme-tada nekada upotrebim i fen)ljeti  to uglavnom nije potrebno.
Cijelu povrsinu poprskati uljem,prebaciti  dio krajeva koji  vise “na sto”(ovo radim sa duznim krajevima) pa i njih poprskati uljem(to je poduplana baza na koju nanosim fil)
14
Staviti  fil na obje duzne strane jufke(NAPOMENA: krompir i luk ce pod utjecajem soli  pustiti tecnost pa zato prilikom stavljanja fila isti “diskretno”cijediti rukom pa stavljati na jufku)
15.
Pomazuci se stolnjakom  urolati pazljivo prvo sa jedne strane do sredine,pa sa druge strane isto.Nozem  presijeci  izmedju dva rola i praviti forme po zelji:
16.
veliki pu
17.
ravne rolove ...
18.
male frkove
ili drugo po zelji
i slagati u pleh oblozen pek papirom lagano namasten.

Pitu(krompiracu)pomastiti (ja obicno premazem mlijekom) i staviti peci (temparaturu podesiti snazi sopstvene pecnice) do zlatno rumene boje i sa gornje i sa donje strane.
Pecenu pitu pokriti  cistom pamucnom salvetom  i ostaviti da malo omekne.Ne polijevam je,jer volimo hrskave pite.
I na kraju  po zelji zaciniti provrelim(zacvrkanim)maslacem.
19.
Moj mali degustator uziva ;)

Posluživanje
Uz jogurt,svjezu salatu ...Prijatno

Постави коментар