Najlepsa SARMA (po maminom receptu)


sarmice

Sastojci
2 manje glavice kiselog kupusa
500g mešanog mlevenog mesa (može i samo junetina)
1 veća glavica crnog luka
4-5 cenova belog luka (po želji, ko ne voli, ne mora)
1 veća šargarepa
1 najmanja šolja za kafu pirinca (opranog)
3 lovorova lista
1 jaje
1 kašika vegete
prema ukusu so
200ml ulja
2 kašicice aleve paprike
1 puna kašika brašna
po želji suva rebra ili slanina (ili oba)
2 velike case vode


Priprema
1.
Luk i sargarepu iseckati, u vecu serpu sipati ulje, da bude malo vise od prekrivenog dna, ubaciti luk i sargarepu, kasiku vegete, lovor i staviti da se uprzi. Dodajte sitno seckano suvo meso ili slaninicu da se uprzi, a zatim, ubaciti i meso i lepo ga uprziti, da ne ostane crvenkasto. Kada se meso uprzilo, stavi se soljica prethodno opranog pirinca (ja volim da dominira meso, pa bas stavim minimalnu kolicinu pirinca) i kasicica aleve paprike. Zatim se skloni sa vatre da se malo prohladi (15 minuta) i onda ubaciti jedno celo jaje, pa lepo sjediniti fil. U fil dodajete so po ukusu i ako zelite jos nesto od zacina.
2.
Dok se fil hladi, pripremaju se listovi kiselog kupusa. Ukoliko su veliki, mozete ih deliti na pola, ja delim, jer volim manje sarme. Na svakom listu stanjiti žilu da bi se sarma lakse uvijala.
3.
Uzme se veca serpa i dno se prekrije sa 2,3 lista kiselog kupusa, da sarma ne bi izgorela. Prelazimo na filovanje listova i uvijanje, pa takve sarmice redjati na dno serpe. Kada prekrijete dno sarmicama, nasecete slaninu ili stavite suva rebra (da lepse zamirise), pa redjate sledeci red sarmica i opet na vrh dodati nesto od suvog mesa. Lovorovo lisce koje je ostalo iz fila staviti preko sarmica. Posto ce iz fila, posle zavijanja sarmi, ostati ulje u serpi, tu sipati dve vece case vode i preliti time sarmu. Staviti preko sarmi tanjir koji je manjeg obima od serpe, da lepo nalegne na sarme, da ih pritisne, da bi se bolje skuvale. Serpu poklopiti poklopcem i ostaviti da se kuva na sporetu oko sat vremena.

4.
Pred kraj kuvanja napraviti zaprsku, u zagrejano ulje sipati punu kasiku brasna, kad pocne da vri dodati kasicicu aleve paprike, promesati i preliti preko sarmi. Sarme ubaciti u zagrejanu rernu na 200 stepeni oko sat vremena, da se lepo zapece. Ja volim da bude onako bas zapecena, a vi sve radite po vasem ukusu. Svakako ce donji sloj sarmi biti socniji, a gornji zapecen.

coolinarika.com

Постави коментар