Baklava sa pistacijama
in
Slatko
- on 08:18
- No comments
Sastojci
500 g Jufke za baklavu
500 g Pistacije
500 g Mljevenih oraha
1 kesica Vanilin secer
Ulje, maslac
Agda
2 solje vode
1 vanilin secer
1 solja secera
1 limun
Priprema
1.
Pomijesajte mljevene pistacije i orahe sa vanilin secerom. U dobro podmazan pleh stavite 4 jufke, te svaku poprskajte rastopljenim maslacem koji ste pomijesali sa uljem.
2.
Pospite filom, pa poredajte jos nekoliko jufki i redom do kraja. Baklavu zavrsite sa 4 prazne jufke, isjecite na kocke ili rombove.
3.
Zagrijte ostatak ulja da zacvrci, te lagano premazite cijelu povrsinu jufke, tako da se ona ne podigne tokom pecenja ili poslije kada se bude zaljevala..
4.
Baklavu pecite najprije 10-ak minuta na 180°C, a potom smanjite na 100°C i pecite oko sat vremena.
5.
Pripremite agdu tako sto cete pomijesati sastojke i kuhati 10-ak minuta. Mlaku baklavu prelijte vrucom agdom i po zelji pospite mljevenim pistacijama.
coolinarika.com
Постави коментар