Šarlota od oraha s keksima
POTREBNO:
Za biskvitnu roladu:
6 jaja
7 žlica šećera
6 žlica mljevenih oraha
1 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za kremu za roladu:
150 g oraha
50 g šećera
100 ml mlijeka
130 g margarina
50 g ribane čokolade
Za kremu za punjenje torte:
1 l mlijeka
7 žlica gustina
2 vanilin šećera
150 g šećera u prahu
250 g margarina ili maslaca
200 g pettit beure keksa
100 g sjeckanih oraha
100 g sjeckane čokolade
100 g sjeckanih žele bombona
100 g grožđica
žlica ruma
PRIPREMA:
Za biskvitnu roladu odvojiti žumanjca i bjelanjca. Miksati žumanjca sa šećerom i vanilin šećerom, dodati nakon par minuta brašno, prašak za pecivo i orahe. Umiješati na kraju čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izliti u veliki lim za pečenje preko papira za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180C 20 minuta. Pečenu roladu iskrenuti na mokru kuhinjsku krpu, maknuti papir za pečenje pa zajedno sa krpom savinuti u roladu. Pustiti tako zamotano da se ohladi.
Dok se rolada hladi napravite kremu za roladu. Pomiješajte orahe i šećer pa sve zajedno zalijte kipućim mlijekom. Ohladite pa u hladno umiješajte izrađeni margarin ili maslac.
Ohlađenu roladu razmotajte, premažite nadjevom od oraha, posipajte naribanom čokoladom pa opet oprezno zamotaje u roladu. Ostavite na hladnom bar 1 sat kako bi se rolada mogla lijepo rezati na šnite.
Za to vrijeme napravite kremu za punjenje torte. Od ukupne količine mlijeka oduzmite cca jednu čašu pa ju pomiješajte sa gustinom i vanilin šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte pa u kipuće ukuhajte smjesu s gustinom. Kuhajte par minuta dok se krema ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješajte mikserom margarin koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu. Na kraju u sve umiješajte sjeckane orahe, drobljene kekse, čokoladu i žele bombone. Ako ne volite nešto od navedenoga, slobodno izbacite. Slijedom toga, možete u kremu dodati nešto drugo što volite…npr. lješnjake, bademe, bilo koju vrstu čokolade i sl.
Pripremite kupolastu posudu, obložite ju prozirnom folijom, preko folije slažite narezane šnite rolade. Unutar toga rasporedite kremu. Ako radite šarlotu u manjoj zdjeli, ostat će vam dovoljno roladica da ih stavite i na vrh posude što će ustvari biti dno kada se torta preokrene na pladanj. A ako radite u većoj posudi kako sam ja, tada nećete imati dovoljno rolada i za dno. Ok je i jedna i druga opcija jer se krema lijepo zgusne pa se torta svkako lijepo reže nakon hlađenja.
Ohlađenu tortu iskrenite na pladanj za poslužiavnje, maknite foliju pa tortu ukrasite po želji.
Dobar tek!
Постави коментар