KROMPIRUŠA! ONAJ KO KAŽE DA NE VOLI KROMPIRUŠU - NIJE JE JEO DOBRO POBIBERENU!




Sastojci
ZA TIJESTO:
500 g brašna
300 ml vode
2 čajne kašike soli
ZA PUNJENJE:
1 kg krompira

 
1 velika glavica crvenog luka
2 pune čajne kašike bibera
1 ravna supena kašika soli
ZA ZALJEV:
250 ml vode
1 supena kašika ulja
1 čajna kašika soli

Priprema
1.
U posudi promiješati brašno i so. Polako sipati mlaku vodu i rukama zamijesiti tijesto.
2.
Istresti ga na pobrašnjenu podlogu. Dodavati malo brašna i zamijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke.
3.
Ostaviti da stoji pet minuta, pa još jednom premijesiti.
4.
Tijesto podijeliti na tri jednaka dijela.
5.

 
Svaki dio oblikovati u lijepu, glatku lopticu.
6.
Svaku lopticu pritisnuti dlanom nekoliko puta.
7.
Dno tijesta pobrašniti, a gornju stranu nauljiti. Pokriti krpom i ostaviti da stoji najmanje 30 minuta, a najviše sat vremena.
8.
Za punjenje, krompir oguliti, oprati i narezati na kockice. Luk očistiti i isjeckati što sitnije. Posoliti, pobiberiti i sve dobro izmiješati.
Punjenje pripremiti netom prije razvlačenja jufki, da krompir ne bi pocrnio od stajanja. Ako zbog organizacije rada krompir morate narezati ranije, potopite ga u vodu, a poslije samo procijedite, pa onda dodajte luk, biber i so.
Savjet moje mame je da se tako pripremljen krompir stavi u đevđir, odnosno cjediljku, a nju staviti u zdjelu i tako koristiti čitavo vrijeme, jer krompir i so će napraviti vodicu koja će se skupljati na dnu posude, a u đevđiru se to neće desiti - vodica će kapati u zdjelu.
9.
Nakon najmanje pola sata odmaranja, tijesto uzeti u dlanove i malo ga razvlačiti u zraku, nježno ga prebacujući sa gornje strane šake lijeve ruke na gornju stranu šake desne ruke.

10.
Neka se sredina tijesta razvuče da bude providna.
11.
Zatim tijesto spustiti na pamučni stoljnjak i polako i strpljivo razvlačiti po stolu.

12.
Polako, ravnomjerno razvlačiti prstima sa svih strana. Najvažniji savjet je da ne žurite. Jufku povlačite mrvicu po mrvicu i vrtite se ukrug oko stola ako treba i stotinu puta. Nema žurbe - nema rupica.
13.
Razvučenu jufku poprskati uljem.
14.
Rasporediti isjeckani krompir. Jufku zarolati napola pomoću stoljnjaka - dići dužu stranu stoljnjaka u zrak i jufka će se sama srolati. Otići s druge strane stola i uraditi istu stvar, zarolati drugu polovicu. Ostaviti malo prostora između dvije srolane strane, zatim ih rezom noža razdvojiti.

15.
Nauljiti tepsiju i jufke spuštati ukrug, počevši od stijenki tepsije pa sve prema unutrašnjosti.
Postupak ponoviti sa preostala dva komada tijesta.
16.
Pitu poprskati uljem i staviti je peći na 250 stepeni 10 minuta, odnosno dok ne porumeni. Zatim smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 30 minuta.
17.
Par minuta prije kraja, skuhati slanu i nauljenu vodu za zaljev. Vrelu pitu preliti ključalim zaljevom i vratiti u rernu na dvije, tri minute.
Posluživanje
Poslužiti sa kiselom pavlakom i jogurtom.
Tagovi

Постави коментар