Sastojci
1 vrecica kvasca1vrecica Praska za pecivo
1velika zlica secera
1 mala zlicica soli
500g Pšeničnog glatkog brašna
50 g putra otopljenog pa ohladjenog
2-3 dcl toplog mlijeka,kolicina prema potrebi,ovisi o suhoci brasna
Premaz
1 jaje,zmuckano150g edamera ili goude,naribati
1-2 zlice ulja
Priprema
1.Pomijesaj brasno sa solju,kvascem,praskom za pecivo i secerom.
Dodaj rastopljen i ohladjen maslac.
2.
Postepeno dodavaj mlijeko neprestano mijesajuci kuhacom ili mikserom sa spiralnim nastavcima dok se ne dobije elasticna meka masa koja se ne lijepi za posudu.
3.
Tijesto iz posude prebaci na radnu plohu i promijesi jos par minuta rukama.
4.
Umijesi ga u kuglu,razvaljaj valjkom u krug koji kistom premazes uljem i narezes na 16 trokutica.
5.
Svaki trokutic zamotaj u oblik kroasana i stavi na protvan oblozen papirom za pecenje.
6.
Svaku kiflicu ponovo premazi uljem da se ne isusi tokom dizanja i ostavi na toplom 1-2 sata da se volumen udvostruci. Ja taj dio obavim u pecnici na programu za odledjivanje.
7.
Dignuto pecivo obilato premazi istucenim jajetom i stavi peci u toplu pecnicu na 200c.
8.
Kiflici ce vrlo brzo poumeniti ,izvadi ih i pospi ih naribanim sirom.
9.
Vrati u pecnicu da se sir otopi i gotovo je za papanje!
Izvor: cooolinarika.com
Постави коментар