BEČKI KOLAČ: Čokoladno-kremasta fantazija




Za sve ljubitelje čokoldno-kremastih kolača, a takvih nije malo, ovaj recept je prava dobitna kombinacija!

Sastojci:
Kore:
 100 g maslaca,
 150 g čokolade,
 100 g šećera u prahu,
 2 žlice brašna,
 4 jaja
Fil:


   350 g čokolade,
 500 ml slatkog vrhnja,
 3 žlice ruma,
 3 žlice šećera u prahu
Ukrašavanje:
 50 g čokolade,
 1 žlica ulja


Priprema:
Umutiti maslac i šecer u prahu. Dodati jedno po jedno žumance, brašno i otopljenu čokoladu. Dobro izmiješati.
Na kraju dodati čvrst snijeg od bjelanaca i lagano izmiješati varjačom.
Veliki pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smjesu i peći na 200 °C oko 30 minuta.
Ohlađenu koru presjeći na pola.


  Čokoladu izlomiti na manje komade, pomiješati sa slatkim vrhnjem i kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.
Fil ostaviti da se hladi u frižideru 2 sata.
U ohladjeni fil dodati šećer u prahu i mutiti dok se ne dobije čvrst šlag. Na kraju dodati rum i još malo mutiti.
Na tacnu staviti jednu koru, premazati je filom, prekriti drugom korom i ukrasiti otopljenom čokoladom.
Izvor: gasstrocity.blog.rs

Постави коментар