SUNCOKRET POGAČA




Sastojci

Za tijesto

  • -600 g brašna
  • -40 g kvasca
  • -2 dl mlijeka
  • -1 dl kisele vode
  • -1 kašičica šećera
  • -1 kom jaje
  • -1 dl ulja
  • -2 kašičice soli

Za premazivanje tijesta

  • -100 g maslaca
  • -1 kom žumance
  • -2 kašike kisele pavlake
  • -za premazati pogaču
  • -1 kom žumance
  • -po potrebi susam i mak

Priprema

Za tijesto:

Sa 1 dl mlakog mlijeka preliti kvasac, sipati šećer i ostaviti da nadođe.
Umutiti jaje, dodati so i ulje i izmiješati, dodati nadošli kvasac i ostatak mlakog mlijeka i kisele vode i izmiješati. Brašno sipati postepeno i zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da naraste duplo, malo ga premijesiti i ostaviti da još jednom naraste.
Maslac sobne temperature umutiti sa žumancetom i pavlakom.
Naraslo tijesto premijesiti, dvojiti jednu lopticu i ostaviti sa strane, to je za u sredinu.


  Ostatak tijesta podijeliti na 2 jednaka dijela, svaki istanjiti u pravougaonik, što duži (ako i ne bude dovoljno dužine može se i u plehu valjak razvući koliko treba) Premazati ih umućenim maslacem i svaki saviti u rolat.
Prvi rolat prenijeti u pleh, moj je 28 cm,  uz ivicu i sastaviti krajeve. Drugi rolat na isti način prenijeti u pleh sa unutrašnje strane uz prvi rolat. Unutrašnji rolat sjeći makazama (makaze držati u odnosu na tijesto pod uglom od 45 stepeni) oko 1 cm debljine i prebacivati ih preko vanjskog rolata. Tako sve u krug.Uzeti lopticu i utisnuti je u sredinu.
Pogaču premazati umućenim žumancetom sa malo ulja, posuti sa makom i susamom.
Preuzeto sa: www.coolinarka.com

Постави коментар