Sastojci:
Za ovaj kolač vam je potrebno:• ¾ šolje posnog margarina
• 1 šolja šećera u prahu
• 30 g zgnječenog tofu sira ili 30g pirea od jabuke(kao zamena za 1 jaje)
• 1 kašičica ekstrakta vanile
• 2,5 šolje brašna
• ¼ kašičice soli
• ¼ kašičice cimeta
• jestive boje (po želji)
Priprema:
U jednoj posudi umutite margarin sa šećerom u prahu dok masa ne postane penasta. Dodajte zgnječeni tofu ili pire od jabuka i ekstrakt vanile i nastavite da mešate dok se sve lepo ne sjedini. U drugoj posudi pomešajte brašno, so i cimet. Ovu masu polako dodajte prethodnoj uz lagano mešanje. Ako želite da kolači budu različite boje, podelite masu na onoliko delova koliko želite boja i u svaku sipajte po nekoliko kapi jestive boje. Sve dobro izradite, da bi se boja ravnomerno nanela na sve delove testa. Pokrite masu celofanom i ostavite je u frižideru oko 2 sata da se stegne i da se lakše sa njom može rukovati.Kada je masa spremna za oblikovanje, uključite rernu na 175 stepeni i pripremite tepsiju koju je potrebno obložiti papirom za pečenje ili je podmazati. Površnu na kojoj ćete razvijati testo blago pospite brašnom i oklagijom razvucite testo na debljinu od oko pola cantimetra. Okruglom modlom ili čašom koju ste prethodno pobrašnjavili vadite oblike dugmića, a manjom okruglom modlom (manja čaša ili čep od flaše) utisnite rub na vašem posnom kolaču. Da biste dobili središnje krugove na posnim dugmićima upotrebite slamčicu. U ovaj deo posla oko slavskih kolača uključite i najmlađe članove porodice, videćete da će se odlično zabaviti, a vama će ostati više vremena da spremate nešto drugo.
Kada ste sve završili, pecite kolače oko 10-15 minuta u zagrejanoj rerni (rubovi trebaju da porumene). Na kraju ih ukrasite tračicama, da biste dobili prave dugmiće.
Постави коментар