Rođendanska torta "Valeria"!



Tortu  sam spremila za rođendan devojci mog mlađeg sina . Nastala je kombinacijom mojih omiljenih torti ,oduzimala sam i dodavala sa željom da bude što ukusnija i moram se pohvaliti da je ispunila sve moje želje - jako kremasta ,ukusna i aromatična !

Sastojci  

za pandispanj :
7 belanaca
7 kasika secer
2 zumanjaka
100gr rendane cokolade za kuvanje
5 kasika brasno
rendana kora naradze1/2 kasicice Prašak za pecivo Docela
2 kasike ulje

Fil :

600ml mleko
5 zumanca
10 kasika secer
6 kasika brasno
250gr puter
50gr secer u prahu [moze i vise ko voli sladje]
1 Vanilin šećera Dolcela

Priprema

1.
Pecemo jedan pandispanj kojeg rashladjenog rezemo na tri kore.  Polupamo jaja i odvojimo belanca od zumanca.Mikserom umutimo belanca sa secerom dok se secer otopi,smanjimo brzinu miksera i dodamo 2 zumanca a zatim dodajemo pomesane suhe sastojke-randana cokolada,brasno,rendana kora narandze i malo praska za pecivo.Na kraju dodajemo ulje,sjedinimo i izlijemo u kalup za pecenje-24cm oblozen pek papirom.Pecemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200c oko 10min smanjimo nan180c i pecemo jos 10-15 min u zavisnosti od rerne.Peceni pandispanj prevrnemo na kuhinjsku krpu ,hladno rezemo na tri dela [ ja to radim kanapom ]
2.
-Za nakapanje korica prokuvamo sok od narandze i 2 kasike secera.                                                              - -u posudi stavimo mlevene orahe i prelijemo vrelim mlekom ugrijanim sa 2 kasike secera i dodajemo  1 rum vanilin secer,sklonimo sa strane da se hladi.      -otopimo cokoladu za kuvanje i sklonimo sa strane.

3. Fil:


 U serpicu na vatri stavimo 500ml mleka.Umutimo zumanca sa secerom,dodamo brasno i 100ml mleka,sipamo u mleko i kuvamo krem.Dodamo vanilin secer i ostavimo da se hladi uz povremeno mesanje. Umutimo puter sa secerom u prahu a zatim dodajemo ohladjeni krem i mutimo da se lepo sjedini.Delimo fil na dva dela.U jedan dodajemo orahe i mutimo a u drugi ohladjenu rastopljenu cokoladu.

4. Slaganje torte: 


Na tacnu stavimo prvu koru,nakapamo sirupom od narandze,nanosimo 2/3 fil sa orasima ,stavljamo drugu koru koju isto nakapamo sirupom,nanosimo 2/3 fila sa cokoladom pa stavljamo trecu koru,sirup i celu tortu premazemo filom koji smo dobili spajanjem fila sa orasima i cokoladom [dobija se treca nijansa ] Za dekoraciju ja sam umutila slag krem od vanile a vi mozete po vasem ukusu.

Posluživanje


Uz sokic,kaficu ,vodicu....po volji !!! Dobar apetit !

http://www.coolinarika.com/

Постави коментар