Znamo da lizalice nisu najzdravija hrana za decu, ali isto tako znamo da je nemoguće decu odgovoriti da ih jedu. Pa kada je već takva situacija, zašto im onda ne bismo napravili domaće lizalice umesto kupovnih? Možete dopustiti starijoj deci da učestvuju u pravljenju ove poslastice, ali samo u nekim delovima.
Potreban materijal:
- drveni štapići – možete ih preseći na pola, ako su jako dugački,
- štipaljke,
- voda,
- šećer,
- staklene tegle ili veće staklene čaše,
- aroma po izboru.
Drvene štapiće namočite u vodu i zatim ih uvaljajte u kristalni šećer. Ovo je neophodno kako biste imali osnovu oko koje će se kasnije stvarati kristali koji čine domaću lizalicu. Ostavite ove štapiće da se dobro osuše, jer će u suprotnom sav šećer spasti kada ga stavite u rastvor i neće nastati kristali. U tegle sada rasporedite ušpinovani šećer i dodajte arome koje želite. Zatim pažljivo potopite drvene štapiće u njih, ostavljajući vrh da viri i njega zakačite štipaljkom kako bi štapić ravno stajao u čaši li tegli.
Tegle ostavite na svetlo i osunčano mesto gde ih niko neće dirati. I sada čekajte…i čekajte…i čekajte još malo… Biće potrebno oko nedelju dana da se stvore prelepi kristali koji čine domaće lizalice. Ali svaki trud se isplati, zar ne?
Постави коментар