Znamo da lizalice nisu najzdravija hrana za decu, ali isto tako znamo da
je nemoguće decu odgovoriti da ih jedu. Pa kada je već takva situacija,
zašto im onda ne bismo napravili domaće lizalice umesto kupovnih? Možete dopustiti starijoj deci da učestvuju u pravljenju ove poslastice, ali samo u nekim delovima.
Potreban materijal:
drveni štapići – možete ih preseći na pola, ako su jako dugački,
štipaljke,
voda,
šećer,
staklene tegle ili veće staklene čaše,
aroma po izboru.
Količina vode i šećera koju ćete koristiti zavisi od toga koliko
želite da napravite lizalica. Neka standardna mera je 2-2,5 šolje šećera
i jedna šolja vode. U šerpu stavite prvo jednu šolju šećera i jednu
šolju vode. Zagrevajte sve dok se šećer ne otopi. zatim dodajte još
jednu šolju šećera i na kraju preostalu polovinu, ukoliko je potrebno.
Starijoj deci će biti interesantno da posmatraju kako se šećer topi.
Možete im dozvoliti i da mešaju, sve dok masa ne provri. Nakon toga ne
bi trebali da budu u blizini šporeta. Kada ova smesa provri, smanjite
temperaturu na šporetu i ostavite da ključa nekoliko minuta na tihoj
vatri sve dok se dobro ne ušpinuje. Zatim skinite šerpu sa šporeta i
ostavite oko 15 minuta da se prohladi.
Drvene štapiće namočite u vodu i zatim ih uvaljajte u kristalni
šećer. Ovo je neophodno kako biste imali osnovu oko koje će se kasnije
stvarati kristali koji čine domaću lizalicu. Ostavite ove štapiće da se
dobro osuše, jer će u suprotnom sav šećer spasti kada ga stavite u
rastvor i neće nastati kristali. U tegle sada rasporedite ušpinovani
šećer i dodajte arome koje želite. Zatim pažljivo
potopite drvene štapiće u njih, ostavljajući vrh da viri i njega
zakačite štipaljkom kako bi štapić ravno stajao u čaši li tegli.
Tegle ostavite na svetlo i osunčano mesto gde ih niko neće dirati. I sada čekajte…i čekajte…i čekajte još malo… Biće potrebno oko nedelju dana da se stvore prelepi kristali koji čine domaće lizalice. Ali svaki trud se isplati, zar ne?
Постави коментар