Bogate filom - makom , prhke , mekane , tope se u ustima . Zadovoljice ukusom sve prave ljubitelje kolaca sa makom ....
Sastojci
- Fil od maka
- 200 g mlevenog maka
- 120 g secera
- 100-110 ml mleka
- ribana korica pola limuna
- Testo
- 375 g brasna
- 1 kasicica praska za pecivo
- 150 g putera
- 1 jaje
- 60 g secera u prahu
- sok i kora pola limuna
- 75 ml mleka sobne tem
Priprema
-
1.
Prvo napraviti fil od maka : u serpu staviti mleko i secer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre dodati mak i koricu limuna , dobro izmesati i ostaviti na stranu da se hladi .
-
2.
U dublju posudu prosejati brasno i prasak za pecivo , dodati secer u prahu i na sitnije parcade isecen hladan puter pa ga natreti sa brasnom dok se ne dobije sitna , mrvicasta struktura . Dodati jaje , koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo ( ja sam potrosila svu kolicinu mleka ) . Testo raditi oko min - dva dok ne postane glatko i dok ne pocne da se odvaja od ruke . Podeliti testo na tri jednaka dela , od svakog formirati lopticu a zatim lopticu rastanjiti i formirati krug precnika oko 15 cm ( to ce bitno pomoci kod kasnijeg razvijanja posle hladjenja ) . Uviti testo u plasticnu foliu i ostaviti da se hladi sat vremena .
-
3.
Radnu povrsinu malo posuti brasnom i pazljivo razviti testo pazeci da se ne zalepi , testo lagano okretati prilikom razvijanja i ako je potrebno jos posuti malo brasna . Testo razviti precnika 37 - 38 cm i veoma tanko , debljine oko 1- 2 mm . Premazati testo jednom trecinom maka ali ostaviti od ivice oko jedan cm bez fila . Iseci testo na 16 jednakih delova ( najbolje tockicem za secenje pice).
-
4.
Pazljivo uviti kiflice .....
-
5.
....i redjati ih u tepsiju u koju je stavljen papir za pecenje . Peci kiflice na 180 Cel . 20 min ili dok lako ne porumene , treba vise da ostanu bele .
-
6.
Ohladjene kiflice uvaljati u secer u prahu ili ih samo posuti secerom .
Постави коментар