Recept za orahnjaču i recept za štrudlu s jabukama
Sastojci:
Tijesto:
500 g brašna
250 g omekšalog margarina
100 g šećera
30 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
1/2 limuna - naribana korica
1 žličica šećera
1/2 žličice soli
100 ml kiselog vrhnja
1 žutanjak
1 jaje
brašna po potrebi za mijesiti
Nadjev za orahnjaču:
200 g oraha
150 g šećera
50 g grožđica
100 ml vrelog mlijeka
limunova korica
cimet
med
rum
1 vanilin šećer
2 bjelanjka
Nadjev za štrudlu s jabukama:
400 g jabuka (2-3 srednje)100 g šećera
3-4 žlice krušnih mrvica
cimet
korica limuna
1 žlica ruma
Orahnjača u slici |
Priprema:
Kvasac razmrvite sa žličicom šećera i mlakim mlijekom u jednoj šalici pa ga pustite na toplom da naraste. Omekšali margarin promiješajte s brašnom da se dobro smrvi pa dodajte jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje. Dodajte gotov kvasac, umiješajte ga, a na samom kraju dodajte prstohvat brašna te mijesite da nastane glatko tijesto. Pokrite i ostavite na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.
Pripremite nadjev za orahnjaču: Sve sastojke za nadjev osim mlijeka stavite u jednu posudu ili tanjur. Mlijeko zagrijte do vrenja pa prelijte preostale sastojke i dobro izmiješajte. (Bjelanjke prije stavljanja u nadjev možete izlupati viljuškom ili malom mutilicom u lagani snijeg.)
Pripremite nadjev za štrudlu s
jabukama: očistite jabuke i naribajte ih. U jabuke dodajte šećer, krušne
mrvice, cimet, koricu limuna i rum. (Krušne mrvice dodajte zavisno o
sočnosti jabuka više ili manje).
Kad je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Svaki premijesite i razvaljajte u oblik kvadrata cca 40 x 35 cm.
Kad je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Svaki premijesite i razvaljajte u oblik kvadrata cca 40 x 35 cm.
Orahnjača u slici |
Jedno razvaljano tijesto premažite nadjevom od oraha, zarolajte i prebacite u tepsiju.
Uključite pećnicu da se ugrije na 180 st.C. Za to vrijeme štrudle pokrijte krpom i ostavite na toplom da odmore i malo narastu. Pred stavljanje u pećnicu premažite ih žutanjkom razmućenim sa žličicom vode. Pecite 45 minuta na 180°C.
Постави коментар