Sastojci:
- 1 pakovanje rozen kora
Bijela krema:
- 5 dl mlijeka,
- 2 pudinga od vanilije,
- 125 g šećera,
- 100 g bijele čokolade,
- 50 g mlijeka u prahu,
- 100 g margarina,
- 100 g lemon curd kreme
Tamna krema:
- 5 dl mlijeka,
- 2 pudinga od vanilije,
- 125 g šećera,
- 100 g crne čokolade (60% kakaa),
- 150 g lješnjaka,
- 100 g margarina
Glazura:
- 100 g tamne čokolade,
- 50 g margarina,
- 1 mala žličica ulja
Priprema:
Najprije popržite lješnjake, ogulite koricu i sitno sameljite.
Bijela krema:
Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inače kuhate pudinge.
U vrući puding umiješajte izlomljenu bijelu čokoladu i lemon curd kremu dok vam se sve fino ne poveže.
Malo prohladite i u mlako umiksajte margarin koji ste izmiksali s mlijekom u prahu.
Ostavite da se potpuno ohladi.
Tamna krema:
Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica.Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge.
U vrući puding umiksajte kockice tamne čokolade i mljevene lješnjake. Umlako umiksajte margarin.
Ostavite da se potpuno ohladi.
Obje kreme pokrijte prozirnom folijom dok vam se hlade da vam se ne stvori korica na vrhu.
Slaganje:
Na tacnu stavite prvu koru i premažite s četiri žlice tamne kreme. Pokrijte drugom korom, malo ju dlanovima zagladite, pa premažite s četiri žlice bijele kreme.
Ponovo pokrijte korom, pa postupak ponavljajte dok ne potrošite kreme. Zadnju koru ne premazujte.
Kad ste kolač nafilovali, pokrijte ga papirom za pečenje, položite na njega neku dasku ili tepsiju veličine kora i opteretite s nekih dva tri kilograma.
Ostavite preko noći tako opterećeno na sobnoj temperaturi.
Kolač prelijte glazurom, a zatim ga stavite u frižider da vam se glazura lijepo stegne.
Kolač je kremast i fino se reže, a još je ukusniji kad ostane jedan dan i kad korice upiju kremu.
Постави коментар