GULAŠ OD SLANUTKA: Na prvi pogled malo neobično, ali zapravo vrlo fino jelo
in
Slano
- on 11:44
- No comments
Sastojci:
500 g slanutka kuhanog,
3 velike glavice crvenog luka,
1 zelena paprika (ako volite, moze i ljuta),
1 mrkva,
3 paradajza zrelija ili oko pola litre konzerviranog paradajz sosa,
2 lista lovora,
2-3 češnja bijelog luka,
1 kašika peršina,
začini (biber, vegeta),
100 ml ulja (od semenki grožđa ili suncokretovo),
1 kasičica mljevene crvene paprike,
250 g kobasice
Priprema:
1. Možete koristiti slanutak iz konzerve ili suhi slanutak skuhajte u vodi sa malo bibera u zrnu, lovorovim listom, cešnjom bijelog luka. Procijedite ga iz vode i properite.
2. U dublju šerpu sipati ulje i zagrijati pa propržiti tri glavice sitno nasjeckanog crvenog luka, i kad postane staklast, dodati narendanu mrkvu, malo i nju propržiti, dodati sitno nasjeckanu zelenu papriku. Kad se malo proprži dodati slanutak, zatim paradajz, doliti vode toliko koliko je potrebno da se prekrije slanutak. Dodati još bijeli luk, lovorov list, vegetu, biber, mljevenu papriku i kobasice narezane na sitnije komade.
3. Smanjiti temperaturu, poklopiti i dinstati na najnižoj temperaturi oko sat ili malo više, ali povremeno miješajuci da ne zagori. Ako je potrebno doliti još vode. Kad se sve ukrčkalo, znaci da je slanutak gotov.
4. Uz ovo jelo se obično služi kuhana riža dugačkog zrna.
Izvor: coolinarka.com
Постави коментар