TARABA TORTA (TOČAK TORTA)




Zbog drugačijeg načina slaganja ova je torta vrlo neobična izgleda. Mnogi od onih kojima je budete servirali pitat će se kako ste složili tako neobičan kolač, a također će se ugodno iznenaditi njezinim finim okusom.

Sastojci:

Kora:
300 g brašna,
150 g šećera,
150 ml mlijeka,
3 kašike ulja,
3 kašike džema,
pola kasičice sode bikarbone
Fil:
10 kašika brašna,
15 kašika šećera,
700 ml mlijeka,
250 g margarina,
300 g mljevenih oraha,
cimet po ukusu





Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati mlijeko, ulje, marmeladu, sodu bikarbonu i brašno. Izliti u veliki pleh i pećo na 220 stepeni oko 15-20 min ili dok ne bude pečena kora.

U 250 ml mlijeka razmutite 10 kašika brašna i 10 kašika šerćera razmutite pa dobivenu smjesu stavite u prethodno zagrijanu preostalu količinu mlijeka (500 ml). Kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađeni fil dodajte 250 g margarina i 300 g mljevenih oraha.

Koru izrežite na pet jednakih dijelova (traka). Uzmite jedan dio, namažite ga džemom i filom, uvijte u rolat i stavite uspravno na sredinu, a zatim sve ostale trake namažite i motajte u krug oko prvog dijela.

Vanjsku površinu torte možete premazati preostalim filom, a dodatno je možete ukrasiti po svojoj želji.

Постави коментар