Mama ih uvek sa velikim uživanjem pravi, a MI sa još većim uživanjem pojedemo i poslednju mrvicu ovog kolača!
Sastojci
Za testo:
500 gr brašna100 gr svinjske masti
100 gr margarina (putera)
prstovat soli
1 jaje
1/2 kockice (20gr) svežeg kvasca
100 ml mleka
Fil:
1 tegla džema od kajsije200 gr mlevenih oraha
100 gr šećera
2 kesice vanilin šećera
Glazura:
100 gr čokolade za kuvanje4 kašike ulja
Priprema
1.Kvasac rastopiti u mlakom mleku, a zatim od svih sastojaka zamestiti glatko testo.
2.
Testo podeliti na 4 jednaka dela (loptice). Svaki deo tanko razvaljati oklagijom do veličine tepsije u kojoj će se peći kolač (20x30).
3.
Pažljivo preneti prvu koru u tepsiju, namazati je džemom od kajsije (2-3 kašike), posuti mlevenim orasima, i mešavinom šećera i vanilin šećera. Postupak ponoviti još dva puta ( kora, džem, orasi, šećer, pa opet kora, džem, orasi i šećer). Zatim staviti četvrtu koru i izbockati je viljuškom na nekoliko mesta.
4.Kolač peći u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C dok gornja kora ne porumeni (oko pola sata).
5.
Pečen kolač dobro ohladiti i preliti glazurom od čokolade ( čokoladu i ulje otopiti na pari i preliti preko kolača). Kada se glazura stegne, kolač iseći na kockice (najbolji je kada odstoji jedan ceo dan ili noć, na hladnom mestu-ne u frižideru!).
Постави коментар