Za brodiće su vam potrebne četiri tikvice. Osnovno je da su tikvice mlade i da budu što ravnije. Njih ne treba guliti, nego ih samo presjeći na pola i izdubim im sredinu. Dio te sredine iskoristte za punjenje, a dio možete upotrijebiti za krem čorbu.
Sastojci:
Za nadjev:
- 1 glavica crvenog luka,
- 200 g sitno sjeckane slanine,
- 300 g mljevenog mesa,
- 1 dl sos od paradajza (može i kečap),
- so,
- biber,
- suhi biljni začin
- sredina iz dvije tikvice, sitno iseckana
Za bešamel:
- 50 g maslaca,
- 2 kašike brašna,
- 4 dl mlijeka,
- so
I još:
- 200 g sira (gauda, edamer, kačkavalj...),
- origano ili kopar (mirođija)
Priprema:
Na ulju propržiti sitno isjeckan crveni luk, dodati slaninu, pa tek kad se malo proprži i mljeveno meso. Sve zajedno pržiti desetak minuta.
Dodati isjeckanu sredinu iz tikvica, zatim sos od paradajzom i ostaviti da se krčka. Začiniti po želji.
Za bešamel otopiti maslac na laganoj vatri, dodati brašno, čim počne da žuti dodati mlijeko i miješati žicom da bešamel bude bez gruvica. Skuhati malo gušći sos. Posoliti.
Vatrostalnu posudu malo premazati uljem, pa složiti izdubljene polovine tikvica. U njih rasprediti fil od mesa. Preliti bešamelom. Odozgo narendati sir i posuti origanom ili kopro.
Zapeći oko pola sata na 200 °C.
Sačekati da se malo prohladi pa onda jesti. Ljepše se reže i lakše jede kad nije vrelo.
Постави коментар