BRODIĆI OD TIKVICA ili punjene tikvice



Za brodiće su vam potrebne četiri tikvice. Osnovno je da su tikvice mlade i da budu što ravnije. Njih ne treba guliti, nego ih samo presjeći na pola i izdubim im sredinu. Dio te sredine iskoristte za punjenje, a dio možete upotrijebiti za krem čorbu.

Sastojci:

Za nadjev:


  • 1 glavica crvenog luka,
  • 200 g sitno sjeckane slanine,
  • 300 g mljevenog mesa,
  • 1 dl sos od paradajza (može i kečap),
  • so,
  • biber,
  • suhi biljni začin
  • sredina iz dvije tikvice, sitno iseckana

Za bešamel:


  • 50 g maslaca,
  • 2 kašike brašna,
  • 4 dl mlijeka,
  • so

I još:


  • 200 g sira (gauda, edamer, kačkavalj...),
  • origano ili kopar (mirođija)

Priprema:


Na ulju propržiti sitno isjeckan crveni luk, dodati slaninu, pa tek kad se malo proprži i mljeveno meso. Sve zajedno pržiti desetak minuta.
Dodati isjeckanu sredinu iz tikvica, zatim sos od paradajzom i ostaviti da se krčka. Začiniti po želji.

Za bešamel otopiti maslac na laganoj vatri, dodati brašno, čim počne da žuti dodati mlijeko i miješati žicom da bešamel bude bez gruvica. Skuhati malo gušći sos. Posoliti.

Vatrostalnu posudu malo premazati uljem, pa složiti izdubljene polovine tikvica. U njih rasprediti fil od mesa. Preliti bešamelom. Odozgo narendati sir i posuti origanom ili kopro.

Zapeći oko pola sata na 200 °C.

Sačekati da se malo prohladi pa onda jesti. Ljepše se reže i lakše jede kad nije vrelo.


Постави коментар