JOGURTINA

1-j


Tako fini kolač od najjednostavnijih sastojaka. Jogurt mu daje nevjerojatnu svježinu, može se koristiti i kremasti sir umjesto jogurta. Meni se dogodi da nemam uvijek sira u frižidreu, a jogurta uvijek ima, a da ne spominjem da je ovo puno jeftinija verzija ;)) Odlično može poslužiti i kao sočna biskvitna podloga za voćne i sirne torte.

Sastojci
biskvit:
15 dag omekšalog maslaca
25 dag šećera
25 dag oštrog brašna
25 dag jogurta

4 jaja
krema:
50 dag jogurta
4 žumanjka
4 dag škrobnog brašna
10 dag šećera

Priprema

1.
Bjelanjke izmutite u čvrsti snijeg, dodajte im prstohvat soli da budu čvršći. Zagrijte pećnicu na 180°C.
2.
Namastite obruč za torte promjera najbolje 22, ali može i kalup za brioche.
3.

Mutite maslac sa šećerom, dodajte jogurt i žutanjke, pa umiješajte brašno.
4.
Lagano kuhačom na kraju umiješati bjelanjke i peći oko 30-40 minuta. Ne otvarajte pećnicu u toku pečenja, jer će vam tijesto “sjesti”.
5.
Za kremu rastopite jogurt s malo gustina, da se gustin otopi.
6.
Promiješati jogurt, žutanjke, šećer i škrob, pa na srednjoj varti kuhati da se lijepo zgusne.
7.
Pokriti folijom i ohladiti, te poslužiti s fino hladnom jogurtinom, a možete posuti i malo bobičastog voća ili samu s čajem ili kavom.
Posluživanje
Ova torta se može napraviti i s voćnim jogurtom! Nisam radila kremu od jogurta, djeca će je brzo pojesti s pekmezom i nutellom. Bratova cura ju je napravila odmah danas i dodala u tijesto šaku suhih brusnica- predobro joj je ispalo, a pekla je u kalupu za srneći hrbat!
Ako želite možete u tijesto dodati 1/2 vrećice praška za pecivo, jer će tada sasvim lijepo se dignuti, a vi ćete biti sigurni da neće ispasti “gumast” što se obično kod ovakvih tijesta događa.

Постави коментар