LONDON TORTA




Veoma bogata torta, za posebne prilike. Ovom tortom, koja je bila mladina torta na nasem vencanju,  obelezavam 5. godisnjicu braka i isto koliko najlepsih godina u mom zivotu.

Sastojci

Kore za bademima, I i III (x 2):
6 kom belanca
200 g secer
1 kasika brasno
120g blansirani,preprzeni, mleveni bademi

Kore sa orasima, II i IV (x 2)

6 kom belanca
200 g secer
1 kasika brasno120g mleveni orasi
50g rendana cokolada (60% kakao)

Fil:

Fil 1:

300g mleveni orasi
11 kasika mleko
7-8 kasika secer
125g puter

Fil 2 i 3:

24 kom zumanca
24 kasike (300g) secer
450g puter200g cokolada (60% kakao)
200g lesnik, proprzen, mleven

Priprema

KORE:

Kore sam pekla iz dva puta u velikom plehu (iako se prema receptu peku cetiri odvojene kore).Kasnije sam prohladjene kore presekla poprecno na 2 dela.Dimenzije mog pleha su 45x30 cm.

Priprema pleha: pleh pomastiti, na dno postaviti pek papir i pomastiti i njega. Posuti brasnom, protresti pleh i odbaciti visak brasna.
1.

Kore od badema (kora I i III):

-Zagrejati pecnicu na 180 C.
-Umutiti 6 belanaca sa 200g secera u cvrst sneg pa dodati 120g mlevenih badema i 1 kasiku brasna, pazljivo promesati.
-Nakon stavljanja pleha u pecnicu sniziti temperaturu na 160 C i peci oko 30 minuta.
-Ispeci dve ovakve kore (ili jednu u velikom plehu, naravno-duplirati sastojke u tom slucaju).

2.

Kore od oraha (kora II i IV):

-Zagrejati pecnicu na 180 C.
-Umutiti 6 belanaca sa 200g secera u cvrst sneg pa dodati 120g mlevenih oraha, 50g rendane cokolade i 1 kasiku brasna, pazljivo promesati.
-Nakon stavljanja pleha u pecnicu sniziti temperaturu na 160 C i peci oko 30 minuta.
-Ispeci dve ovakve kore (ili jednu u velikom plehu, naravno-duplirati sastojke u tom slucaju).

3.

FIL:

Fil 1:

300g mlevenih oraha preliti sa 11 kasika vrelog mleka i dodati 7-8 kasika secera. Veoma kratko prokuvati. U ohladjenu masu dodati 125g omeksalog putera i umutiti.

Za Fil 2. i Fil 3:


Dobro umutiti zumanca sa 24 kasike secera i kuvati na pari. Voditi racuna da voda ne dodiruje dno posude sa zumancima, mesati svo vreme. Kuvati dok se masa osetno ne zgusne, oko 15 minuta, ali voditi racuna da se zumanca ne prekuvaju i postanu krpicasta.Gotov fil i dalje nece biti potpuno gust ali ce ocvrsnuti u toku hladjenja.

Ovako izgleda tek skuvan fil, jos uvek vreo: slika 1, slika 2
Fil nakon hladjenja, pre dodavanja putera: slika 1, slika 2

U ohladjenu masu dodati 450g omeksalog putera, umutiti, i podeliti na dva dela, u odnosu 2:1 (Fil 2:Fil 3).

Fil 2: U veci deo dodati istopljenu cokoladu. Podeliti na dva dela.

Fil 3: U manji deo dodati proprzene, samlevene lesnike.
4.
Redosled slaganja kora i fila:
Kora I, Fil 1
Kora II, 1/2 Fil 2
Kora III, Fil 3
Kora IV, 1/2 Fil 2.

Nekoliko saveta:


- belanca se bolje mute ako su pre mucenja temperirana na sobnoj temperaturi ali je lakse odvojiti belanca od zumanaca odmah nakon vadjenja iz frizidera;
-ukoliko nemate jak mikser (po mogucstvu stoni), lakse je mutiti sastojke za svaku koru pojedinacno (od  6 belanaca),u suprotnom mozete raditi kao i ja (mnogo je brze), ispeci koru od 12 belanaca i preseci je poprecno nakon hladjenja;
- kore nakon hladjenja (ukoliko radite u pravougaonom plehu) mozete opseci nozem ili pica sekacem kako biste dobili ravne ivice.
Dekoracija:
-strane: preprzen badem (oko 250g), isecen u tanke listice,
-gornja povrsina: posuto mlevenim bademom i kakaom;
- gornje ivice: cokoladni ganache (mlecna cokolada:puter, 1:1)

http://www.coolinarika.com/

Постави коментар