DOMAČE LIZALICE



Domaće lizalice

Znamo da lizalice nisu najzdravija hrana za decu, ali isto tako znamo da je nemoguće decu odgovoriti da ih jedu. Pa kada je već takva situacija, zašto im onda ne bismo napravili domaće lizalice umesto kupovnih? Možete dopustiti starijoj deci da učestvuju u pravljenju ove poslastice, ali samo u nekim delovima.

 

Potreban materijal:

  • drveni štapići – možete ih preseći na pola, ako su jako dugački,
  • štipaljke,
  • voda,
  • šećer,
  • staklene tegle ili veće staklene čaše,
  • aroma po izboru.
Količina vode i šećera koju ćete koristiti zavisi od toga koliko želite da napravite lizalica. Neka standardna mera je 2-2,5 šolje šećera i jedna šolja vode. U šerpu stavite prvo jednu šolju šećera i jednu šolju vode. Zagrevajte sve dok se šećer ne otopi. zatim dodajte još jednu šolju šećera i na kraju preostalu polovinu, ukoliko je potrebno. Starijoj deci će biti interesantno da posmatraju kako se šećer topi. Možete im dozvoliti i da mešaju, sve dok masa ne provri. Nakon toga ne bi trebali da budu u blizini šporeta. Kada ova smesa provri, smanjite temperaturu na šporetu i ostavite da ključa nekoliko minuta na tihoj vatri sve dok se dobro ne ušpinuje. Zatim skinite šerpu sa šporeta i ostavite oko 15 minuta da se prohladi.
Domaće lizalice - uradi sam.
Drvene štapiće namočite u vodu i zatim ih uvaljajte u kristalni šećer. Ovo je neophodno kako biste imali osnovu oko koje će se kasnije stvarati kristali koji čine domaću lizalicu. Ostavite ove štapiće da se dobro osuše, jer će u suprotnom sav šećer spasti kada ga stavite u rastvor i neće nastati kristali. U tegle sada rasporedite ušpinovani šećer i dodajte arome koje želite. Zatim pažljivo potopite drvene štapiće u njih, ostavljajući vrh da viri i njega zakačite štipaljkom kako bi štapić ravno stajao u čaši li tegli.

Domaće lizalice - uradi sam.
Domaće lizalice - uradi sam.
Tegle ostavite na svetlo i osunčano mesto gde ih niko neće dirati. I sada čekajte…i čekajte…i čekajte još malo… :) Biće potrebno oko nedelju dana da se stvore prelepi kristali koji čine domaće lizalice. Ali svaki trud se isplati, zar ne?
Domaće lizalice - uradi sam.
Domaće lizalice - uradi sam.

Постави коментар