PERFEKTNO DOBAR KOLAČ TOLIKO UKUSAN DA ĆETE ZABORAVITI NA SVE DRUGE




Toliko je DOBRO ispao ovaj kolač da ga moram podijeliti s vama…Toliko rupičasto-pjenast i lagan da ćete zaboraviti na sve druge
Sastojci
    Podloga:
     250g McVitie’s Digestive keksa
     125g maslaca sobne temperature
    Sirni fil:
     750g mliječnog namaza*
     3 manja jaja*
     150g milerama*
     1 žlica gustina2 vrećice vanilin šećera
     175g šećer
       2 žlice soka od limuna
    Premaz:
     200-250g milerama
     1 žlica šećera u prahu
     2 žlice soka od limuna
     50ml slatkog vrhnja
     1 vrećica vanilin šećera

Priprema
    Podloga:
    Kekse samljeti i rukama miješati s maslacem dok se ne dobije više-manje homogena smjesa. Smjesu pritisnuti uz dno kalupa promjera 26cm i ostaviti u frižideru da se stisne dok pripremate kremu.
    Sirni fil:
    Sirni namaz izmiksati sa svim sastojcima osim s jajima. Na kraju dodavati jedno po jedno jaje i sve sjediniti. Smjesu izliti u kalup s podlogom. Kalup obaviti folijom s vanjske i donje strane (moj propušta pa da voda ne ulazi) i staviti ga u veći pleh, te uliti vode do visine 2/3 kalupa otprilike i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva punih 45 minuta. Tortu zatim izvaditi, nakon 5-10 minuta lagano nožem rubove odvojiti od kalupa i pustiti da se hladi.
    Premaz:
    Sve sastojke pomiješajte, premaz bi trebao ispasti gušći, zato paziti sa slatkim vrhnjem, a možete dodati i malo tekućeg jogurta ako nema slatkog vrhnja. Premazati površinu torte i staviti u hladnjak. Pustiti tortu bar 3-4 sata da se dobro rashladi, a najbolja je kad preko noći odstoji.
    NAPOMENA:

      SIRNI NAMAZ – dakako da možete koristiti i svježi sir, al to je onda sasvim druga priča, i tekstura i okus, meni neusporedivo, iako mi je i ta verzija fina…. Što se namaza tiče, pretpostavljam da je najidealnija Philadelphia, jer to je ‘sirni namaz cheesecake-ova’, al je ja nikad nisam koristila jer je poskupa… Idealan namaz, po meni, za cheesecake je ‘Natura Agro’ mliječni namaz koji je na bazi kiselog vrhnja s 35% suhe tvari, a min. 75% m.m. u suhoj tvari (vrlo slično sastavu Phuiladelphia namaza). Nema onu tipičnu mazastu ‘mat’ teksturu većine domaćih mliječnih namaza, već je lagano ‘masnjikav’, pomalo podsjeća na mascarpone, ali ‘pomalo’ :DD. * Nažalost, navedeni mliječni namaz nije više dostupan na tržištu

    JAJA-imala sam domaća jaja, dakle sitnija jaja
    MILERAM – koristila sam onaj s 30% m.m.

Постави коментар