Home
» Slano
» SLANCI (PRSTICI)! PREDIVNO MEKANI I DRUGI DAN. A KADA SE SJETIM DA NISAM NI MISLILA PISATI
SLANCI (PRSTICI)! PREDIVNO MEKANI I DRUGI DAN. A KADA SE SJETIM DA NISAM NI MISLILA PISATI
in
Slano
- on 02:05
- No comments
“Mamice, sto su to slancici iz pekare?”: pitala je moja Tinica. Ona ih jako voli, morala sam ih pokusati sama napraviti.
SASTOJCI
Prstici
500 g glatkog polubijelog brasna (ili tip po zelji)
1 mala zlicica soli
1 mala zlicica secera
1 vecica suhog kvasa
50 ml ulja
1/2 casice kiselog vrhnja (casica je od 180 g)
260 ml mlake vode
slani preljev
2 velike zlice brasna
1 zlicica soli
voda
PRIPREMA
1.
Brasno pomijesati s kvasom, dodati sol, secer, vrhnje, ulje. Postepeno dodavati vodu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se dize oko 30-40 minuta na toplijem mjestu, pokriveno (najbolje folijom).
2.
Dignuto tijesto podijeliti na 2-3 dijela. Svaki dio bacati (oko 10 puta) s visine u radnu podlogu. Bacanjem tijesta se postize mekoce i lakoca tijesta. Ja to primjenjujem u svim tijestima.
3.
Oblikovati prutice duzine oko 20cm, stavaljati ih na pleh oblozen papirom za pecenje, jedan do drugog (tako da se lagano zalijepe, ne ih stiskati. kada se dignu sami se zalijepe jedan za drugog). Mogu se raditi i duzi slanci i ne moraju se spajati. Ostaviti pokrivene krpom oko 20 minuta da se dignu.
4.
Slani preljev: Brasno i sol pomijesati i dodavati vodu uz stalno mijesanje. smjesa treba biti malo gusce od one za palacinke.
5.
Peci na 200°C 5 minuta, izvaditi ih, preliti slanim preljevom, vratiti u pecnicu i peci jos 10 minuta. Zadnje 2 minute staviti opciju pecenja samo gore, da se dobije lijepa boja. Pecene pokriti suhom krpom da korica smeksa. Uzivati u svojim slancima kao iz pekare.
6.
savjet:
Nekad ce trebati manje vode, ovisi kakve je gustoce kiselo vrhnje 🙂
Posluživanje
Da preljev bude u sto tanjem sloju najbolje staviti vrecicu ili spricu za kreme. Ili kako vec inace radite.
Od ove smjese se dobije oko 15 slanaca duzine 20 cm
Постави коментар