TORTA JAPANKA





Ovo je jedna poštena, klasična torta, bez trikova i instant rješenja. Recept je mnogo puta provjeren i jednako toliko puta hvaljen.

Sastojci:

Kore: (mjera za jednu, prave se ukupno 3)
3 jaja,
4 kašike šećera,
3 kašike brašna
Za dvije kore još po:
1 kašika kakaa,
20 g rastopljene i ohlađene čokolade
Preljev za kore:
250 g šećera,
250 g vode,
malo soka od limuna
Bijeli fil
750 ml mlijeka,
10 kašika šećera,
6 kašika oštrog brašna,
250 g maslaca
Smeđi fil:
80 g čokolade,
10 kašika šećera,
6 kašika mlijeka,
125 g maslaca,
250 g mljevenih oraha





Priprema:

Kore:
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umiješati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh promjera 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).
U sljedeće dvije kore dodati po kašiku kakaa i po 20 g otopljene i prohlađene čokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dvije tamne i jedna svijetla.
Ispečene kore preliti prelljevom koji napravimo tako što prokuhamo šećer, vodu i sok od limuna.

Bijeli fil:
Skuhati u mlijeku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen maslac.

Smeđi fil:
Prokuhati (do vrenja) mlijeko, šećer i čokoladu, dodati maslac i mljevene orahe.



Slaganje:
Svijetlu koru podijeliti na osam dijelova (kriški). Svaki premazati smeđim filom i uviti u kiflice.
Tamnu koru premazati bijelim filom, po obodu poredati kiflice, sredinu ispuniti smeđim filom kojim treba premazati i preko kiflica.
Preklopiti drugom tamnom korom, pa premazati bijelim filom.
Ukrasiti po želji.

Izvor: coolinarika.com

Постави коментар