GOTOVE DOK TRPNEŠ IDEALNE ZA BRZI RUČAK: MINI PIZZE BEZ UPOTREBE DIZANOG TIJESTA




SASTOJCI  
Tijesto  
600 g brašna  
1 prašak za pecivo  
10 g svježeg kvasca  
pola žličice šećera  
pola žličice soli  


 
50 g masti ili omekšalog maslaca  
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta  
250 ml vode  
2 jušne žlice maslinovog ulja  

Nadjev
200 g šunke, sušene vratine ili sl.  
200 g gaude ili podravca  
10 jušnih žlica pasirane rajčice ili kečapa  
1 žličica origana  
10 maslina


 
PRIPREMA
Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto.  

Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih djelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset djelova, kako je kome lakše ;)  

Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jače potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.
Uključiti pečnicu na 200 st.C.  

Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu.  

Peći 20 minuta obje tepsije zajedno u pečnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C.

Kad se izvade iz pečnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom.

POSLUZIVANJE
Nadjev stavite po želji: salamu, tunu, sir, kis.vrhnje, gljive, masline… Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi.

Постави коментар