BAKINI UŠTIPCI - NEMA BOLJIH NA SVIJETU CJELOM!






Bakina kuhinja, velika šerpa na špretu na drva i vangla puna tijesta za uštipke. To su moje prve asocijacije na ove meni drage loptice od tijesta.

Sastojci:

    3 jaja
    1 pakovanje svježeg kvasca (40 g)
    400 ml mlake vode

 
    kašičica soli i brašno po potrebi (važno je da ne bude tvrdo testo).

Priprema:

Baka je kvasac stavljala u mlaku vodu da se rastopi i dodavala jaja, zatim je stavljala so i dodavala brašno i varjačom miješala tijesto kako bi bilo meko (gušće nego za palačinke)… a onda ostavljala da nadođe najčešće pored toplog šporeta, jer tada brže nadođe.

Od nadošlog tijesta kašikom je vadila uštipke i pržila u dubokom ulju. Danas se pržene stvari stavljaju na salvetu da upiju višak masnoće, ali moja baka, iskreno, to nije radila.

 
Uštipci ponekad sadrže i jabuku, bundevu, meso, razne vrste sira, jogurt, kiselo mlijeko itd.

Popularni su u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U domaćinstvima ili restoranima se služe sa džemom, kajmakom ili sirom i mogu da budu glavno jelo ili dezert.


Постави коментар