KOLAČ SA BANANAMA I KARAMELOM

2-j


Jako ukusan kolač,meni posebnog ukusa moram priznati… Recept sam davno našla u jednom časopisu, pa sam ga riješila isprobati…

SASTOJCI:

Kora:
◾4 jajeta
◾4 kasike šećera
◾1 dl. ulja
◾10 g. cimeta
◾1 banana
◾1 prašak za pecivo
◾1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna.

Fil:
◾300 g. šećera
◾2 dl. slatke pavlake
◾150 g. maslaca ili margarina
◾200 g. šlaga u prahu
◾2,5 dl. mlijeka
◾4 banane.

Dekoracija:

◾ribana čokolada

PRIPREMA:

Rernu zagrijte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne)obložite sa papirom za pečenje,podmažite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.
Jaja pjenasto umutite sa šećerom,dodajte cimet,ulje,brašno i p.za pecivo. Sve promešajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite čačkalicom da li je pečen).Ohladite.
Prvo zagrijte slatku pavlaku da bude topla.

U srednju šerpu sipajte šećer i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj šporeta i u karamelizovani šećer sipajte polako zag.slatku pavlaku mješajuci svo vrijeme.
Vratite na šporet i nastavite sa kuhanjem mješajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa šporeta i u topal fil dodajte margarin.i sve dobro promješajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
Šlag u prahu umutite sa mlijekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promješajte mikserom.
Pečenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh.Na koru nanesite kremu od karamela i šlaga,na kremu poslažite tanke kolutove banana i premažite preostalim karamelom.
Po želji pomoću viljuške na par mijesta “išarajte”kolač da dobijete talase ili “šare” i pospite sa ribanom čokoladom.

Izvor: Coolinarika.com

Постави коментар