“KARAMEL BAJADERA” BRZO, JEDNOSTAVNO, BEZ PEČENJA, BEZ PUNO TROŠKA




SASTOJCI
Prvi dio
250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina
250 gr mljevenog keksa


 
Drugi dio
250 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu

Glazura
100 gr bijele čokolade


 
PRIPREMA
Prvi dio
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.

Drugi dio
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.

Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.

Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.

Постави коментар