ZAPEČENO POVRČE KAO FINI LAGANI LJETNI RUČAK




Odlican recept za iskoristavanje ostatka povrca. Posluzite uz salatu kao lagani rucak ili veceru. Fino je i ohladeno, pa se moze pripremiti i dan ranije, ili kao snack za party ili goste.
Sastojci
    150g kelj
    1 tikvica
    2-3 zlice persin
    4 jaja
    1 luk
    3 cesnjak


   
2 zlice krem sir (Philadelphia)
    1 salica mlijeko
    1 zlica
    brasno
    1/2 salice panceta/slanina (opcionalno)
    1/2 zlicice papar
    1/2 zlicice ili po izboru sol
    maslinovo ulje

Priprema
    1.
    Listove kelja  isprati i staviti kuhati u malo vode, tek toliko da prekrije. Kuhati oko 7 minuta, zatim ocijediti i sitno nasjeckati.
    2.
    U dublju tavu dodati ulje i sitno nasjeckani luk. Ukoliko zelite dodati i pancetu, nasjeckajte na sto sitnije i dodajte zajedno sa lukom. Prziti oko 3-4 minute. Zadnju minutu dodati cesnjak.
    3.
    Dodati nasjeckani kuhani kelj i sitno narezanu tikvicu. Lagano pirjati oko 10 minuta.



   
Sada dodati brasno i poprziti 30 sekundi i polako dolijevati mlijeko uz stalno mijesanje. Umak ce postati gust. Ukoliko je pregusto dodajte jos malo ekstra mlijeka ( ili vode).
    4.
    Umijesajte sol, papar, krem sir i persin. Smjesa treba biti dosta gusta, slicno kao puding. Maknuti sa stednjaka i ostaviti da se malo ohladi.
    5.
    Dodati umucena jaja i dobro promijesati.
    Tavu za pecenje premazati sa maslacem ili uljem i izliti smjesu sa keljom.
    6.
    Staviti peci u vec zagrijanu pecnicu na 180 C. Staviti komad folije preko tave. neka bude otvoreno sa strane.
    Peci oko 35 minuta. Zadnjih 10 minuta maknuti foliju da se lagano zapece.

Постави коментар