ĆUFTE U BIJELOM SOSU




Sastojci
500gr fasiranog mesa
1 glav crvenog luka
1 ces bijelog luka
100gr prezle
1 jaje
1 mala kas sode bikarbone

 
so, biber vegeta
100gr brasna
100gr margarina
BIJELI SOS
300ml vrhnja za kuhanje
3 kas milerama ili pavlake

 
so, biber, vegeta, persin

Priprema
1.
Meso, luk, zacine, prezlu i jaje izmjesati i od dobijene smjese praviti male kuglice.
U tacnu staviti brasno i gotove kuglice stavljati na tacnu, a zatim je protresti, tako da se sve cufte uvaljalju u brasno.
2.
Uzeti malo dublju tavu i u njoj rastopiti margarin.
Cufte peci oko 20-tak min na naganoj vatri, do jednako ne porumene sa svih strana.
3.
Kada su gotove izvaditi iz iz tave. Na maslac u kojem su se przile dodati vrhnje, pavlaku, so, biber, vegetu i persin i sve dobro izmjesati dok se sos ne izjednaci. Pustiti da provrije, a zatim dodati cufte i protresti tavu dok se sve jednako ne uvaljaju u sos.
4.
Po zelji u sos se moze dodati i bijeli luk. Ja ga naravno stavljam, jer ga moj dragi ne voli samo u kolacima....u svim ostalim jelima je obavezan :):):)
Posluživanje
Kao prilog uz njih odlicno ide pire krompir, riza ili rezanci.

Постави коментар