Home
» Zanimljivosti
» MEDENJAK KOLAC ZA SAMO NEVJEROVATNIH 30 MINUTA! KOLAC JE JAKO JEDNOSTAVAN ZA NAPRAVITI
MEDENJAK KOLAC ZA SAMO NEVJEROVATNIH 30 MINUTA! KOLAC JE JAKO JEDNOSTAVAN ZA NAPRAVITI
in
Zanimljivosti
- on 07:19
- No comments
Evo mene opet u medenom ruhu :) Kolac je jako jednostavan, protkan prefinim aromama meda, cimeta, klincica i ruma sa "sljivastim" stihom. Jinlge bells, jingle bells, jingle all the way!
SASTOJCI
100g cokolade sa vecim postotkom kakaa
5 jaja
150g omeksalog maslaca
1 vrecica vanilin secera
200g tecnog meda
100g brasna
50g skrobnog brasna (gustina)
50g mljevenog keksa sa okusom vanilije ( npr. vanilin-roscici)
180g jogurta (3,5 % mm)
2 kasike kakaa
1 kasika cimeta
1 kasika zacina za medenjake
1 puna kasika praska za pecivo
2-3 kasike ruma
200-300g marmelade ili dzema od sljiva
GLAZURA
150g maslaca
100g mlijecne cokolade
50g cokolade sa vecim postotkom kakaa
120ml mlijeka
50g secera
PRIPREMA
Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Cokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.
Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.
Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.
Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.
http://www.coolinarika.com/
Постави коментар