MAĐARSKA SAVIJAČA




Prošlog tjedna vidjela sam pripremu ove štrudle na jednom mađarskom TV kanalu....Žena ju je radila sa domaćim korama ,i nisam je razumijela ni riječ(ha,ha) ali pokupila sam ideju i napravila štrudlu po svom.....Evo recept kako sam je ja pravila,a vi možete raditi filove po svome......dijelim vam samo ideju kako dobiti ovakav izgled,.....
SASTOJCI
1 pakovanje(50 dag) gotovih kora za savijaču

FIL 1
oko 60 -80 dag višanja
šećer po ukusu
2-3 v.ž pšeničnog griza
2-3 v.ž krušnih mrvica

FIL 2
okop 50 dag kravljeg sira
2 jaja
2 vanilin šećera
2-3 v.ž šećera
fil 3;
oko 1 kg ribanih jabuka

 
3-4 v.ž šećera
cimet

PRELJEV
1/2 l kiseloga vrhnja
2 jaja
2 vanilin šećera

PRIPREMA
1.
Pripremiti sva 3 fila.Za prvi pomiješati naribane jabuke i pomiješati ih sa šećerom i cimetom.Višnje ocijediti pa ih pomiješati sa šećerom,krušnim mrvicama i pšeničnim grizom za 2 nadjev.A za 3 nadjev pomiješati sir s jajima i šećerima.
2.

 
Za 2 velike štrudle trebaju vam najmanje 8 kora.Svaki fil podijelite na pola.S polovicom fila filajte po jednu koru ,tako da sa strane uvijete krajeve te zarolate kako nebi izlazio nadjev.
3.
Na isti način napravite 6 savijača.....2 sa višnjama,2 sa sirom i 2 s jabukama-kad pravite štrudlu s jabukama stisnete ih rukama kako nebi imale previše soka).Zatim na 4 čistu koru stavite 2 pripremljene štrudle na dno i jednu na vrh(npr.sir i višnje na dno-a jabuke na vrh.
4.
Zatim sve 3 štrudle uvijete čvrsto u 4 praznu koru na isti način-prvo uvijete krajeve pa je čvrsto zarolajte.Ako imate viška listova možete staviti i po 2 lista kad na kraju umatate punjene 3 štrudle.Ja sam ih stavila u pleh obložen pek papirom duboki i velik toliko da su štrudle stale unutra (ne preveliki da se nebi razišle-oko 40*26 cm)
5.
Za preljev pomiješati vrhnje s jajima i vanilin šećerom i time prelijati štrudle.Peći ih na 180 stupnjeva oko 1 sat.Ohlađene posipati šećerom u prahu.

Posluživanje
Filovati možete po svojim željama(trešnjama,makom,orasima.....kombinirati okuse koje najviše volite).

Постави коментар