BOSANSKI LOKUM – RECEPT JE STARI, NALAZI SE U MOJOJ STAROJ I PRVOJ TECI SA NAJDRAZIM RECEPTIMA…




Sastojci
– 250 gr putra sobne T
– ½ kg brasna
– 2 s.kasike ulja

 
  – 2-3 s. kasike staub secera

JOS POTREBNO
– Staub secer za uvaljati gotove lokume

Priprema
Putar umutiti sa secerom, dodati ulje, u to dodati brasno i sve dobro izraditi.
Istresti na radnu povrsinu,( obicno ne treba brasna)izraditi jos malo rukama, podjeliti u vise hrpica( kuglica) 7-8
Od svake kuglice napraviti valjak, kao sto se vidi na slici
priprema-za-bosanski-lokum-f8951422bf8ee68bc6911eb4efe636fc_view_l

 
  Rezati na duzinu od 4-5 cm, redati u tepsiju u koju smo stavili pek papir
Peci/ susiti na 130 *C oko 1½ sat
Moraju ostati svjetli
Gotove uvaljati u staub secer, kad se ohlade spakovati u kutiju.
Mogu dugo stajati i sve su ljepsi i ljepsi
KOD MENE SU 4 VALJKA, ZATO STO SAM PRAVILA SAMO ½ MJERE.
JA SAM PEKLA 1 SAT NA 120*C POSTO PECEM SA VENTILATOROM
U ORGINALNOM RECEPTU NE IDE ULJE, SAMO PUTAR, ALI JA DODAM, POSTO MI BUDU MEKSI

Постави коментар