SLANI ROLAT :)



Slani rolad... odlicna ideja sta napraviti za rucak :)




SASTOJCI
 500 ml mlijeka
 9 velikih kasika brasna (srednje punih)
 7 jaja
 300 gr feta sira
 100 gr susama
 100 gr pecenog kikirikija
 3-4 velike kasike pavlake



PRIPREMA
U dubulju činiju staviti brsno i sipati mlijeka toliko da se dobije smjesa kao za palačinke. Ostatak mlijeka staviti da zakuha, vrijuce mlijeko sipati preko smjesse od brasna, dobro sjeditini i vratiti na sporet da se kuha.


Stalno mjesati dok se masa ne zgusne pazeci da ne zagori. Skinuti sa vatre, prohladiti pa dodati zumanca i pjenu od bjelanaca.

Sipati u tepsiju oblozenu papirom za pečenje. Moja tepsija je dimenzija 42 x 28 cm.

Peći na 170 stepeni oko 15 minuta. Stavite rola na vlažnu krpu (krpa ne smije da je jako vlažna, samo malo) pa zajedno sa papirom uviti rolat pazeci da rolat ne popuca.



Ostavite rolat da se ohladi. Dok se rolat hladi pripremite fil. Na sporetu pazeci da ne izgori prziti susam uz stalno mjesanje dok ne dobijete zuckastu boju. Ohladiti!


Sitno isjeckati przen kikiriki. Na trenici izribati feta sir i sjediniti ga sa pavlakom (ako feta sir nije jako slan dodati i malo soli prema zelji). Dodati susam i sjecen kikiriki i dobro sjediniti.

Odviti rolat, premazati filom, ostaviti par kasika fila za premazivanje rolata spolja. Pazljivo uviti rolat, omotati ga papirom na kom se rolat pekao a također i onom vlažnom krpom i staviti ga na hlađenje par sati u frizider.

Ohlađeni rolat sjeci ostrim nozem na snite oko cm debljine i ukrasiti po zelji.

Izvor: coolinarika.com

Постави коментар