TULUMBEEEEE, TULUMBE
in
Slatko
- on 23:14
- No comments
Na molbice ovih oko mene a i učesnica odavde,ponovo objavljujem recopis za tulumbe.Recept je davnašnji, iz MK,od naše komšinice teta-Zore koja je majstorski pravila kolače i prelepo kuvala…pa mi valjda ona i prenela taj ,,virus’’ za kuvanje! :)))
Sastojci
Za šerbet(sirup,agdu…)
1 kg šećera
0,5 l. vode
1 manji limun
Za testo:
0,5 l. vode
1 k.š.(kafena šoljica od 1 dl) šećera
1 k.š. ulja
500 g oštrog brašna
5 jaja
malo soli za mućenje jaja
Za prženje
1 l. ulja
Priprema
1.
(Sastojci su dati za jednu a ja pravila dve mere!)!!
2.
Brašno i jaja zagrejani na sobnoj temperaturi.
———————————————————-
3.
Prethodnog dana skuvati šerbet.
4.
Staviti šećer i vodu da provri(pokriti šerpu da to bude čim pre).Dodati onda nasečen limun na kolutiće i na tišoj vatri(da vri u šerpi),pokriveno opet, neka se kuva neko vreme dok se kolutići limuna ne zastakle.
Ohladiti i staviti u frižider.Treba da bude ledeno hladan.
5.
Testo :
6.
Vodu,šećer i ulje(isto u pokrivenoj šerpi)neka provri.Tada usuti prosejano oštro brašno.Mešati lepo varjačom da se što više brašna izmeša i upari sa vrelom vodom.
Skloniti onda sa vrele ringle i mikserom(*) sa nastavcima za testo na manjoj brzini(jer ‘oće da lete grumenčići testa)mešati i mešati….da se cela masa što može više sjedini .(A to ide lakše i lepše je testo posle kad je onako najvrelije zamešeno).
7.
Onda, isipati testo na sto i mesiti rukama(dovoljno se ohladilo da možete da mesite),dok se ne ohladi da bude mlako .
8.
Umutiti mikserom(sad, nastavci za krem, je l’ tako? :) )cela jaja sa malo soli.
9.
Prebaciti testo u vanglicu, napraviti rupu u sredini i iz dva puta dodati ona umućena jaja(**) i isto, nastavcima za testo, sve leeepo izmešati da testo liči kao na neki gusti krem ! (Krenuti od manje brzine da vam se ne razlete grumenčići testa i kaša od jaja, a posle postepeno povećavati).
10.
Testom puniti špric i pržiti tulumbe na vrelom ulju .
11.
Pržene tulumbe vaditi direktno u ‘ladan šerbet .Neka stoje u njemu dok vi istiskate novu turu tulumbi da se prže i ponovo napunite špric.Onda izvadite tulumbe na pleh a šerpu sa šerbetom vratite u frižider da se opet dobro ohladi za sledeću turu tulumbi.
12.
Ispržene i spremne za krkanje ! :)))
13.
Apdejt,02.04.2014.
Hm...Mojoj majci (dijabetičaru)se prijele tulumbe i napravila sam joj.Ali,brašno nije dobro(ustvari,sad je super kako je pre bilo loše),pa nisu dobro narasle.Odma' sam videla. A posle sam se degustatorskom metodom uverila u to.
Uglavnom,kad brašno nije dobro,tulumbe su ovako tanje...ne piju ni sirup kako treba(dobre tulumbe upiju sve do poslednje kapi a kad nisu,ostane debela trećina sirupa ,,nepopijena''
),vidite i da je boja neravnomerna;neće ni da se okreću da lepo isprže.
Nisu za bacanje,ukusne su da se jedu(liče na debele čurose) ali definitivno nisu kako treba da budu.
Постави коментар