SAVRŠENA i VEOMA JEDNOSTAVNA ŠAMPITA !!!




SASTOJCI:
Za koru:
6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika tople vode
6 kašika tip 500 brašna
1 prašak za pecivo


  1 kašika kakaa
Za fil:
6 bjelanaca
500 gr šećera
100 ml vode
sok od pola lumuna
3 vanilina šećera
Za glazuru:
100 gr mliječne čokolade
3 kašike ulja

PRIPREMA:
KORA*
Mikserom mutiti žumanca i šećer,zatim uliti vodu,dodati pecivo,brašno i kakao.
U tepsiju staviti pek papir,uliti smjesu i peći 10-15 minuta na 250°.
FIL*


  Mikserom umutiti bjelanca,dodati prstohvat soli i kada se pdjenasto umuti dodati vanilin šećer i mutiti još 2 minute.
Kuhati na ringli 500 gr šećera i 100 ml vode i kada proključa dodati limunov sok i kuhati dodatnih 10 minuta.
U pripremljena bjelanca dodavati postepeno vruć sirup dok konstantno mutite mikserom.
Kada dodate sav sirup mutite još 15 minuta.
Zatim nanesite fil na koru i sve lijepo rasporedite.
Kako bi dobili lijepu i finu koricu sve stavite i zapecite u rerni na 200° odp 1-2 minute.
GLAZURA*
Istopite čokoladu sa uljem i vrelu prelijte preko kolača.
Dok je još kolač vruć nožem označite kocke koje ćete sjeći kada se šampita ohladi.

Постави коментар